E-MAIL HELYETT - Pusztába kiáltott szavakkal nem lesz béke
2023. február 15. írta: degijo

E-MAIL HELYETT - Pusztába kiáltott szavakkal nem lesz béke

 

 

Egy egész gyűjteményt mellékelt e-mailjéhez Gizi néni, amikor miniszterelnökünk unos-untalan ismételgetett szlogenjére vár magyarázatot. Egyet közülük – egy szokásos péntek reggeli rádióinterjújából (2022. nov. 19.), amely során éppen az EU szankciós politikáját bírálta – kiírok ide is: „Mi próbáljuk visszafogni, visszatartani őket ettől. Mi a béke nyelvén beszélünk, mi tűzszünetet akarunk, mi békét akarunk, de rajtunk kívül szinte senki sem követi ezt az irányvonalat.”

orosz-ukran-haboru-harkiv-ukrajna-531697.jpg

Mitől olyan ez a kívánság, hogy Magyarországon kívül nem követi senki? – kérdezi Gizi néni. Valójában az EU többi országa is erre törekedve segíti a háború sújtotta Ukrajnát, de ők olyan eszközökhöz is nyúlnak, amelyek a szolidaritás kifejezése mellett más kézzel fogható módon is hozzájárulnak az ország védelméhez (fegyverek, harci technikák átadása stb.). Magyarország az EU-ban ez ügyben megpróbált különutas politikát folytatni, s pillanatnyi érdekei szerint hol így, hol úgy akadályozta a közös fellépést Oroszország ellen.

Végül rákérdez Gizi néni, hogy mit is jelent ez a békeszlogen?

Semmit. Ez így pusztába kiáltott szó. Elhangzik, vannak benne szimpatikus szavak, s egyébként mindenki azt csinál(hat), amit akar. Aki még akar, az háborúzik, megszállva tart, aki a tárgyalna, az várja a feltételeket, közben újabb tömegsírok adnak teendőket a pusztítás nyomában járóknak. Vagyis, ez így nem vezet sehova, s ezen kívül ez a megfogalmazás nem tükrözi a magyar néplélek ezzel kapcsolatos vágyait sem.

Ha a mi miniszterelnökünk komolyan vágyna a békére, akkor a párttársaival sürgősen összehívná a Parlamentet, s országgyűlési határozatban ítélné el Oroszország ukrajnai agresszióját. Az azonnal postázott dokumentumban felszólítaná a harci cselekmények azonnali beszüntetésére, a megszállt ország területének azonnali elhagyására, béketárgyalás lefolytatására, az Ukrajnán ejtett sebek jóvátételére.

Ha ez megtörténne, akkor nyugodtan módosíthatná interjúiban is ezt a részt: Mi a béke nyelvén beszélünk, mi tűzszünetet akarunk, mi békét akarunk, oly módon, ahogy azt egy országgyűlési határozatunkban már Putyin elnök tudomására hoztuk.

Innentől vesztenék értelmüket a pusztába kiáltott szavak, s nyerne értelmet a magyar lakosság többségének békevágya.

 

A többiről majd máskor. Vigyázzon magára, Gizi néni!

-------------

A felvételért köszönet a napi.hu-nak

A bejegyzés trackback címe:

https://nehanyszo.blog.hu/api/trackback/id/tr3318049924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása