E-MAIL HELYETT - Csapból is folyó hamis hírdömping mérgezi életünket
2023. január 29. írta: degijo

E-MAIL HELYETT - Csapból is folyó hamis hírdömping mérgezi életünket

 

Újabb e-mailjében kérdezi Gizi néni: Nyakig ülünk az inflációban, félelmetesen nagy rezsiszámlák fenyegetnek, fázni fogunk télen, a forint megint alulteljesít, kilátástalan az EU-pénzekhez való hozzájutásunk… Ilyen és hasonló hírek nyomán azt gondolná az ember, hogy ezek miatt türelmetlen elkeseredettség lett úrrá az embereken. A rádióban, a televízóban és a megyei újságomban viszont azt látom-hallom-olvasom, hogy minden rendben van. Sőt! nagyon is rendben. Ezekben a médiumokban biztosítanak bennünket, hogy minden eszközzel megvéd minket a kormány, s ezt annyira sikeresen teszi, hogy több területen Európa-, illetve világelsők is vagyunk. Bezzeg máshol – hallom a hírekben – nincsenek az emberek ilyen szerencsés helyzetben: Németországban, s még egy-két helyen valóban nagy a tanácstalanság, kiúttalanság. Tényleg ez a helyzet?

Gizi néni most annak tanúja, ahogy kormányunk – igénybe véve jól megfizetett partnerei szolgálatait – „eteti” az M1-ből, a Kossuth Rádióból, a megyei napilapokból és még kb. 450 nyomtatott, éterben hangzó és internetes portálból tájékozódókat, hogy hazánkban minden felhőtlenül rendben van. Éles kontrasztként melléteszi, hogy mennyire idétlenek – néha nevetségesek és szánalmasok – a nyugati államok, élükön az EU-val és Németországgal, de ebbe a sorba tartozik például a Biden-adminisztráció is. A mellétett tartalmakban nem csak a rezsiügyek, hanem a háború kérdése, a migránsmozgások és -fenyegetések is nagy teret kapnak. Ezekkel szemben a híradások tendenciózusan azt bizonygatják, hogy a magyar kormány intézkedései a legjobbak, s a miniszterelnökünk nem csak kiváló védelmező, hanem elsőrangú vezető is. Ilyen és hasonlókról szóló híradások jutnak el nap mint nap azokhoz az emberekhez, akik a kormány médiáiból tájékozódnak. (Ezeket nevezzük lakájmédiának.) Sajnos több helyen nincs lehetőség máshonnan is információkat szerezni.

Nézzük, honnan „táplálják” olvasnivalókkal, hírekkel a KESMA-hoz tartozó lapokat, portálokat, rádiókat, amelyek egyébként túlnyomórészt NER-tulajdonban vannak vagy zsíros kormányhirdetésekből élnek? A fő tápláló a milliárdokkal megtámogatott Századvég Alapítvány és intézetei, amelyek kész hírcsomagokat biztosítanak naponta a szerkesztőségeknek, köztük féligazságokat tartalmazó írásokkal és álhírekkel, s elhallgatott valósággal.

A kapott híranyag egy része saját véleményként kerülne adásba, internetes felületre vagy kinyomtatásra, ha – a szabályok szerint – nem lenne egy másik hírforrásból is megerősítve. Ezt a problémát a hírgyártók „kebelen belül” oldják meg. A féligazságot vagy álhírt átveszi vagy megírja a Magyar Nemzetnél, az Origónál, a Mandinernél, a Metropolnál vagy máshol (is) dolgozó emberük, majd azokat idézve, azokhoz kommentárokat hozzáfűzve szerepeltetik a NER-tulajdonban levő médiumok a napi hírcsokrukban. Ezt persze propagandának hívják, nem újságírásnak.

A külföldről szóló hírek nagy része a V4NA „hírügynökség” jóvoltából kerül a hírekbe. Ők évente kb. 3000 innen-onnan összeollózott, átírt cikket bocsátanak a lakájmédia rendelkezésére, amely szolgai módon közre is adja jó részüket. Tudja, Gizi néni, ezekben is legnagyobbrészt migránsügyek, amerikai és németországi sikertelenségek, oroszpárti háborúsmagyarázat és Soros találhatók, de természetesen szerepelnek benne a kiváló magyarországi tevékenységek, és persze a nap mint nap jelesre vizsgázó miniszterelnök szintén kitüntetett helyet kap ezekben is.v4_agency.pngKorábban nagyobb, mára már kisebb tulajdonosi arányban találkozunk a londoni székhelyet hazudó, de ténylegesen Óbudán működött V4NA hírügynökségnél Habony Árpád (volt koronaőr, majd a miniszterelnök ténylegesen alkalmazásba nem vett tanácsadója) nevével, de redukálódott részaránnyal itt van a tulajdonosok között a jelenlegi hadügyminiszterünk is.

A lakájmédiában megjelenő hírek azt is sugallják, hogy ha nálunk minden jó, akkor a magyar nép jól felfogott érdeke, hogy időtlen időkig fennmaradjon az azt biztosító hatalmi struktúra. A lakájmédia ezt következetes munkával el is érte: a passzív hallgatóknál, nézőknél, olvasóknál a sugallt mondanivaló a gyakori ismétlések és sulykolás hatására megerősítésekké egyszerűsödött, ellenségképek rajzolódtak ki, beleégett a tudatba a híranyagokba sűrített NER. Az eredmény a fennálló rend elfogadása és sokaknál dicsőítése. Ezért nem volt véletlen áprilisban a kétharmados választási eredmény sem, s ezért tűnik kilátástalannak most is az ellenzék harca, amely csak elenyésző mennyiségű hírt képes eljuttatni az emberekhez, szemben a fentebb ismertetett, csapból is folyó hamis hírdömpinggel. Ezek a tények sajnos magukért beszélnek, és még hosszú távon megnehezíthetik életünket. Változásra, változtatásra van tehát szükségünk.

Ennyi elég lesz mára, Gizi néni. A többiről majd máskor. Vigyázzon magára!

A bejegyzés trackback címe:

https://nehanyszo.blog.hu/api/trackback/id/tr7318036776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása